Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

energiaklub

A magyarok nem urizálnak

 

Biciklizünk, tömegközlekedünk, és nem akarunk nagy házat vagy luxusautót. Magyarország környezetbarátság szempontjából egész jól teljesít – legalábbis a National Geographic 2014-es nemzetközi felmérése szerint.

Az adatfelvétel eredményei szerint a magyarok több mint fele úgy gondolja, hogy a klímaváltozás miatt romlani fog az életminősége.

Global warming will worsen my way of life within my own lifetimeA klímaváltozás rontani fog az életminőségemen az életem során

 

Honfitársaink töredéke vélekedik úgy, hogy a technológiai fejlődés meg fogja oldani a környezeti problémákat.New technology will ultimately solve our environmental problems

Az új technológiák meg fogják oldani a környezeti problémáinkat

 

De nem bízunk a kormányban sem: a magyar megkérdezettek mindössze 13%-a ért egyet azzal az állítással, hogy a kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a környezet védelme érdekében.

My government is currently working very hard to make sure we have a clean environment

A kormány jelenleg komoly erőfeszítést tesz a tiszta környezetért

 

A vállalatok megítélése azonban még ennél is kedvezőtlenebb.

Companies and industries are currently working very hard to make sure we have a clean environment

A vállalatok és az ipar komoly erőfeszítéseket tesznek a tiszta környezet érdekében

 

A közlekedési szokások terén viszont egész jól állunk: a megkérdezettek egyharmada hetente legalább egyszer kerékpározik. Csak kicsivel vagyunk lemaradva a németektől, hajrá!

Frequency of using bycicles

A kerékpározás gyakorisága

 

A magyarok közel fele hetente legalább egyszer a közösségi közlekedés mellett dönt. Bár ez nem tűnik világrengetően jó eredménynek, jobbak vagyunk egy csomó más ország lakóinál, pl. a svédeknél, a franciáknál, az angoloknál és a németeknél is.

Frequency of using local public transportation

 

Mindössze a megkérdezettek 8%-a nevezte meg élete fontos céljaként, hogy luxusautója legyen. (Hogy ez mennyiben tükrözi a válaszadók értékrendjét, realitásérzékét vagy a legendás magyar pesszimizmust, az természetesen nem derül ki az adatokból.)

Owning a luxury car is a very important goal in my life

Életem nagyon fontos célja, hogy legyen luxusautóm

 

Nagy házra se igen vágyunk, ami annak fényében örvendetes, hogy az ország teljes energiafogyasztásának harmadát a lakások hőigénye (fűtés, melegvíz) adja. Kisebb ház, kisebb számla, kevesebb gázimport!

Owning a big house is a very important goal in my life

Életem nagyon fontos célja, hogy nagy házam legyen

 

Érdekes egyébként, hogy a különböző országok lakói különböző problémák miatt aggódnak: míg az oroszok számára a háború illetve az élelmiszerbiztonság jelenti a legsúlyosabb problémát, addig a németeket az energia- és üzemanyagárak, az amerikaiakat a gazdaságuk, a kínaiakat az élelmiszerbiztonság és a légszennyezés, az indiaiakat pedig az ivóvízhiány aggasztja. A magyarok legnagyobb aggodalma – némileg meglepő módon – a víz- és légszennyezés (!), és csak ezt követi az élelmiszer illetve az energia megfizethetősége.

További adatokért és az ezek alapján kialakított „zöldségi sorrendért” érdemes nézegetni a kutatás weboldalát.

 

A National Geographic ötödik alkalommal végezte el ezt a felmérést 18 országban. Országonként 1000 lakost kérdeztek meg az interneten, úgy, hogy a minta kor, iskolai végzettség, nemek és régiók tekintetében reprezentálta az adott ország lakosságát.

Megosztás