Régi blogok

Már nem frissülő Átlátszóblogok és vendégblogok archívuma

energiaklub

Ferenc pápa a klímaváltozás elleni küzdelem élére áll

A római katolikus egyház óriási népszerűségnek örvendő feje egyedülálló enciklika kiadására készül, amelyben a klímaváltozás drámai hatásaira figyelmezteti és a környezet megóvására hívja fel majd a világ 1,2 milliárd katolikus hívőjét. Ferenc pápa szerepvállalása az idei klímatárgyalásokat is befolyásolhatja majd.

Bár már XVI. Benedek pápa is szót ejtett az energiafogyasztás csökkentésének szükségességéről egy 2009-es körlevélben, a mostani lesz az első pápai enciklika, amely teljes egészében a környezetvédelem témájának szentelnek. Az enciklika nagy jelentőségű pápai tanítás, körlevél, amely általában hittani vagy erkölcsi témákat dolgoz fel, de létezik enciklika a születésszabályozásról és különböző szociális kérdésekről is. A katolikus egyházban a pápák újabban az enciklikákat használják a leglényegesebb kérdések tárgyalására, ezek jelentőségét csak az ún. apostoli rendelkezések múlják felül.

Az 50-60 oldalasra tervezett pápai iránymutatást világszerte 5000 katolikus püspök és 400 ezer pap kapja majd meg, akik saját hívőik között terjesztik majd. Bár a hívők általában nem olvasnak enciklikákat, Ferenc pápa hihetetlen népszerűségének köszönhetően ezúttal nagyon valószínű, hogy az üzenet rengeteg hívőhöz jut majd el.

Ferenc pápa az utóbbi hónapokban többször beszélt egy radikálisan új finanszírozási és gazdasági rendszer szükségességéről, a társadalmi kirekesztés és a környezet pusztulásának megfékezése érdekében. „A világot olyan gazdasági és pénzügyi dinamikák uralják, amelyek híján vannak az etikai megfontolásoknak. Többé nem az emberek irányítanak, hanem a pénz. A földek és vizek kisajátítása, az erdők kivágása, a mezőgazdasági vegyszerek használata olyan gonosz dolgok, amelyek elszakítják az embereket szülőföldjeiktől. A klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, az erdők pusztulása egyértelműen mutatják, milyen pusztító következményekkel járnak napjaink kataklizmái” – mondta. A pápa többször szólt arról is, hogy a klímaváltozás hatásaival szemben a szegény lakosság a legvédtelenebb.

Vannak néhányan, akiknek nem tetszik Ferenc pápa radikalizmusa, és úgy vélik, nem kéne olyan politikai kérdésekbe avatkoznia, amihez nem ért. Ugyanakkor a klímaváltozás miatt aggódó hívő és nem hívő átlagemberek, szakértők, vezetők és a média részéről is óriási az érdeklődés és a várakozás a pápai iránymutatás iránt. Környezetvédő szervezetek emellett arra is biztatják az egyházat, hogy jelentős pénzügyi befektetéseiket vonják ki az olaj- és gáziparágból.

Ferenc pápa szerepvállalása nagy lökést adhat a párizsi nemzetközi klímatárgyalásoknak is, ahol eldől: a világ vezetői képesek-e megegyezni a káros kibocsátások visszafogásának módjában. Egy hónappal ezelőtt levelében azt üzente a 190 országból Limába, az ENSZ klímakonferenciájára érkezett képviselőknek: „egyre kevesebb idő áll rendelkezésünkre, hogy megfelelő intézkedéseket hozzunk a klímaváltozás következményeinek orvosolására, ami pedig etikai kötelességünk.”

Megosztás