Miért van Kijevben paksi közmeghallgatás, és miért nincs Budapesten?

paks_hatasvizsgalat

A paksi bővítésért felelős kormánybiztos külföldön ródsózik PaksII környezeti hatásvizsgálata kapcsán. Az elmúlt napokban Temesváron, és Nagyváradon tartott közmeghallgatást, amit Kijev és Bukarest követ majd. De miért is?

Az ENSZ Espoo-i egyezménye kimondja, hogy bizonyos tevékenységek esetén nemzetközi környezeti hatásvizsgálatot is le kell folytatni, hiszen a hatások nem csak helyi szinten jelentkezhetnek. Természetesen egy atomerőmű építése is ilyen eset. Ilyenkor az Egyezményt aláíró országok értesítik egymást, így amelyik állam kíván, az bekapcsolódhat az eljárásba.

Bár az MVM hatásvizsgálati anyaga szerint „természetesen” semmilyen határon túlnyúló környezeti hatás nem várható a paksi beruházással kapcsolatban, mégis, Magyarország 30 országot értesített az Espoo-i egyezményre hivatkozva. Tíz ország (Ausztria, Ukrajna, Horvátország, Románia, Görögország, Málta, Németország, Szlovákia, Csehország, Szlovénia) jelezte is részvételi szándékát a nemzetközi eljárásban.

Így az az érdekes helyzet állt elő, hogy például egy csíkszeredai lakos véleményezheti a környezeti hatásvizsgálat anyagait, de egy szekszárdi vagy budapesti nem. Az MVM Paks II. Zrt. és az illetékes hatóság szerint ugyanis csak Paks és négy szomszédos kistelepülés (Gerjen, Foktő, Uszód, Dunaszentbenedek) lakosait érinthetik az új atomerőművi blokkok felépítésének és üzemeltetésének környezeti hatásai. Így Magyarország közel 10 millió lakosából mindössze 24 ezren tehettek észrevételeket a hatásvizsgálattal kapcsolatban. A kormány Magyarországon csak Pakson tartott közmeghallgatást.

Ha egy atomerőmű építése szerinted is a teljes lakosságot érinti, nyomj egy lájkot!

 • Qputyin

  Ha Orbán marad, a pórnépnek nincs beleugatása a kivitelezésben, ezt a hatalom gyakorlást megszokhattuk.

 • TGFHA1

  Ne haragudjatok, de ez a poszt logikai alapon bukik. Ha a csíkszeredaiak el tudnak menni Bukarestbe (vagy Nagyváradra) egy közmeghallgatásra, akkor a Pestiek (vagy Miskolciak stb.) is el tudtak volna menni Paksra.

  • Béla Somogyi

   Ha a volna nem lett volna! Már persze, ha tudott volna róla!!! :(

 • Jozef Pietro

  Döntsétak el már végre mivel akartok energiát nyerni, vagy jó lesz ha kaptok lakásonként 5 Ampert 230 V-on??!!
  Mert különben honnan, miből??

  • Qputyin

   Az atomhulladék mentes vízerőmű építést a bazsarózsás Laci bácsi még fénykorában megszüntette, amiért óriási kártérítést fizettünk. Orbán önkényesen a társadalmat kizárva építteti meg Paks II-t az orosz elvtársakkal, ahova ráadásul duzzasztót kell építeni a hűtővíz miatt.
   No erre varrjál gombot Jozef !

 • Enmerkar

  A fidióták a gondolkodó emberek számára világossá tették: semmi nem drága, ha narancsos buktáról van szó. 😀

  • Katalin Pap

   Döbbenetes, hogy mennyi ostoba ember él ebben az országban. Képesek egy érvénytelen népszavazást sikeresnek és győzedelmesnek elkönyvelni.

   • Enmerkar

    Ez a hatalomgyakorlók természete. Orbán Dunning-Kruger szindrómás – nem ismer mást, csak a győzelmet.

  • Csajági Laura

   A DK tette nevetségessé magát, amikor elsöprő győzelmének örült!

   Akkor, amikor a Fidesz mellett 3,3 millió ember szavazott, az igenek száma pedig 55 000 volt!!

   Ez mind Gyurcsányé 55 555 = 1,66 %
   Ez Mind Orbáné 3 282 928 = 98,34 %

   Enmerkar!!- ha gondolkodó embernek tartod magad, akkor gondolkodj el ezen!!!!
   Nem érzed úgy, hogy te vagy becsapva? Előtudták adni neked, hogy a DK győzött!!!- és te még be is vetted!!!!

   • Enmerkar

    Alapvető tévedés: a nem szavazatokat nem a Fidesz kapta. 😀 Aki ebbe ringatja magát, az ugyanolyan balga, mint LáriFerke, aki magának tulajdonítja az otthonmarasztalás ‘dicsőségét’ 😀

 • Los Angyalföld

  sokba került, de megérte:)

 • cinnamonroll

  Hááát, nem egy nagy győzelem, de azért juppíí 😀

 • Nyikhaj istenke

  Remélem akkor most megfektetik végre paks 2-t

 • Kálmán Mikorka

  pont annyi “nem” szavazat van ahányan a fideszre szavaztak az előző választáson. semmi sem változott. de hogy akarsz te fideszt verni amikor a csatába se mész el? vagy azt akarod mondani, hogy igennel szavaztál? mert akkor egy ostoba féreg vagy.

  • disqus_X4dTtOJ2Im

   Milyen csatába? Itt nem volt semmiféle csata. Az egész arról szól, hogy egy teljesen felesleges dologra szedtek ki milliárdokat az emberek zsebéből. Persze, hogy nem akarjuk, hogy Magyarországra jöjjenek a migránsok, de erről meg sem kellett volna tartani a népszavazást. Nekem leginkább az szúrja a szemem, hogy azt a rengeteg pénzt odaadhatták volna az iskoláknak és a kórházaknak, hogy ne nekem kelljen bevinnem a nagymamámnak gyógyszert a kórházba és ne kelljen a gyerekemnek papírt vinnie az iskolába, ha meg akarja kapni a házi feladatot.
   A másik probléma pedig az, hogy az érvénytelen szavazást is be tudják állítani óriási sikernek. Lényegében ezen nem is kell csodálkoznunk, hiszen 2014 óta tudjuk, hogy Magyarországon a 45% az kétharmad.

 • Csajági Laura

  Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz kormány!
  98,3% a NEM szavazatok aránya!!!!!
  Gyurcsányékra csak 1,7 % hallgatott!!!!!

  • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

   Persze, persze. De igazabol annak nem orul am Viktor, hogy az eddigi rajongokat sikerult tovabb lelkesitenie. Meg akkor sem, ha a kozos, allami penzbol ment, es a fidesznek egy petakjaba sem kerult.

   Gondolom az abra nem ment at, hogy a “Gyurcsanyek” – mindenki, aki nem melytorkozza le Viktort – szimpatizansainak a penzebol is ment a kampany a “Gyurcsanyek” allaspontja ellen. Bar a Gyurcsany pont egy idiota volt ebben az esetben is, ahogy az egesz ellenzek, de nem akarlak nagyon osszezavarni, szoval ezt a megjegyzest hagyd nyugodtan figyelmen kivul.

   • Csajági Laura

    Ez országos ügy! – még akkor is ha az ellenzék párt politikát vitt bele!!
    A Gyurcsány híveinek is jó lesz, ha nem lepik el az országunkat a migránsok és az ország pénzét nem az ő segélyükre, lakhatásukra, gyógyíttatásukra kell költeni! Nem annyit költött a Fidesz kormány a szavazásra, amibe a migránsok kerülnének, mivel a kötelező kvótánál nincs felső határ!

    • http://atleta.hu/ Laszlo Marai

     Mellebeszelsz, de gondolom a logika sosem tartozott a kedvenc sportjaid koze. A felkialtojelen kivul amugy minden mas mondatvegi irasjel elromlott a billentyuzeteden?

    • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

     Ez már az ajjajjj – kategória :)

  • Katalin Pap

   Mihez képest 98,3 %? Ahhoz képest, hogy érvénytelen lett a népszavazás?

   • Csajági Laura

    Akik szavaztak, azok szavazata érvényes és meg van az eredménye is!

    A 98,3%-os eredményre hivatkozva és a 3,3 milliós szavazót maga mögött tudva már tud lépni a kormány a migránsok ellen!!!

    • Katalin Pap

     Tudjuk, ez a kormány mindig tud lépni, ha törvényes, ha nem.

    • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

     Tévedés ! A magyar munkavállalók ellen fog a kormány fellépni !
     A tervek szerint a magyar cégek adózási kedvezményeket kapnak AZ ELBOCSÁJTOTT MUNKAERŐ UTÁN, hogy a multik létszámigénye ki legyen elégítve !!!

  • Charly Gcharly

   Gyurcsányra , aki azt mondta , hogy maradjanak otthon , másfélszer annyian hallgattak , mint akik elmentek szavazni ! :-)

   • Csajági Laura

    Na, nehogy már azokat, akik nem mentek el szavazni Gyurcsány sajátjának tudja be!!! – ez nagyon nevetséges lenne!!!

    Hiszen ennyien máskor sem mentek el!! Akkor sem, amikor Gyurcsányra lehetett szavazni!!!
    Akik nem mentek el, azok nem nyilvánították ki a véleményüket, azok nem tartoznak sehová!!!

 • Fodor Mariann

  Majd akkor pofázzatok, ha azon a pár félhülye alkoholistán és csoffadt agyú ex-munkásőrön kívül fel tudtok mutatni jelentős szavazóbázist! Addig kuss a nevetek!!!

  • Tállai Gábor

   Mariann! Hát szabad egy úrhölgynek ilyen csúnyákat írni!? Persze, hogy a narancs diktatúránál nincs jobb és igazságosabb rendszer, persze hogy egy népszavazásnál 100%-ig el kell folytani az ellentétes véleményeket, persze hogy közpénzből (és annak ellopásával) kell hazúg, félelem és gyűlölet keltő párt propagandát folytatni, na de azért nem szabad így kiesni a szerepedből, mert van még pár csoffadt agyú ebben az országban, aki ezt nem így látja!

  • lezli

   Látom, megvan már a dohánybolt!

 • Alexandru-Vasile Salamon-Stoic

  A gonosz rendszerek önmagukat bontják fel emberellenes cselekedetük árnyékában , mint a folyók partot mosnak maguk alatt…Ex malo bonum est ad perpetuam rei memoriam !…Winston Churchill igy mondotta : “…a békéltetö abban a reményben eteti a krokodilt , hogy öt fogja utóljára megenni…”

 • Vidéki

  Vágó Gábor esze kereke keskeny vágányon jár! Talán többet ivott a Keletinél, amikor kitalálta ezt a mondatot: “Legálisan lopott pénzből vásárolják fel lassacskán az egész országot”

  Már a Tízparancsolat, Mózes törvénye is leírta: “Ne lopj!”

  Legális jelentése, magyarázata: Törvényes, törvénynek megfelelő.

  Annyi esze nincs Vágó Gábornak hogy felfogja: legálisan nem lehet lopni?