A magyarok döntöttek: szükség van uniós támogatásra otthonaik korszerűsítéséhez

a magyarok döntöttek2

Szemben a magyar kormánnyal, a lakosság 94%-a indokoltnak tartja, hogy legyen uniós pályázati támogatás a magyar otthonok energetikai korszerűsítésére – derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) és az Energiaklub országos, nagy mintás adatfelvételéből.

A Kormány november végi határozatában úgy rendelkezett, hogy a lakosság energiahatékonysági fejlesztéseit uniós pályázati források helyett csak hitel alapon fogja ösztönözni. Pályázati támogatás a kormányzati tervek szerint csak állami illetve egyházi intézmények számára lesz elérhető.

Lázár János egy október végi kormányinfón a következő érvekkel támasztotta alá ezt az elképzelést: „Ingyenpénz magántulajdonba, magánszemélyeknek, azért, hogy költséget takarítsanak meg, sokak meggyőződésével, nézetével, és politikai, mármint szakpolitikai elképzeléseivel ellentétes”. „Ingyen ne adjunk semmit se, mert az nyilvánvaló, hogy nem jó irányba vinné a társadalmat.”

A MEHI és az Energiaklub most publikált adatai szerint ezzel szemben a magyarok 95%-a úgy gondolja, hogy leginkább a magyar otthonok energetikai felújítását kellene támogatnia az államnak.

mit_kellene_tamogatni

 

A magyar lakosok 94%-a úgy véli, hogy indokolt, illetve inkább indokolt uniós forrásokból támogatni a lakóépületek felújítását.

indokolte_a_tamogatas

 

A felmérés egyik legfontosabb eredménye, hogy a háztartások közel kétharmada pályázati források nélkül, csak saját megtakarításaira és hitelekre alapozva nem fogja felújítani otthonát a következő három évben. Vagyis pályázati támogatás nélkül nem fog elindulni egy felújítási hullám Magyarországon.

Korszerűsítene_e_tamogatas_nelkul

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly ősszel jelentette be, hogy az eredeti kormányzati tervekkel ellentétben mégsem lesz EU-s pénzből lakossági energiakorszerűsítési program. Pedig a lehetőség adott: az új uniós finanszírozási időszakban akár százmilliárd forint is jutna a magyar otthonok felújítására. A magyar kormány és Brüsszel által is elfogadott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program tartalmazza is ezt.

Lázár János mégis úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint bonyolult lenne egy olyan közvetítő eszköz létrehozása, amelyen keresztül az uniós források eljuthatnának a háztartásokhoz. Ilyen állami alapok ugyanakkor több országban, évek óta működnek. A kormánynak évek álltak rendelkezésére, hogy felállítsák azt a rendszert, amely által uniós pénzekkel lehetne segíteni a 4 millió magyar háztartás rezsiköltségeinek csökkenését.

A lakóépületek fogyasztják el Magyarország teljes energiafelhasználásának nagyjából egyharmadát. Ennek 40%-a komplex energetikai felújításokkal, széleskörű ösztönző-programmal középtávon is megtakarítható lenne.

A lakóépületek energetikai felújítása a nemzet érdeke. Ez a valódi rezsicsökkentés.

 

 • Dömötör Zoltan

  “Fogyatékkal élő” gyermeked van?Naponta harc.Falak körbe-körbe.Bürokratikus vasfüggöny,csak néhány elszánt fanatikus próbál segíteni,de ők nem jutottak döntéshozó pozícióba……Nyeled a mérged,a könnyed,nem szakadhat ki belőled,amit gondolsz,mert attól félsz,többet ártasz,mint használsz.Kíméletlen malom…….

 • Árpád Puskás

  “A stílus,az ember”

 • Vidéki

  Simicska némelykor álszent módon “független médiáról” fecseg.
  Őszinte pillanataiban viszont kibújik a szög a zsákból.

  SPIRK JÓZSEF, INDEX írta

  2015.02.06. 14:27

  Részlet a “Disznófejű Nagyúrral” (Simicskával) készült interjúból:

  “Tájékozódott róla, hogy mi történt a Magyar
  Nemzetnél?

  Persze, tájékozódtam, most bemegyek a
  szerkesztőségbe, és mindenkit kibaszok.

  De már nem kell, hiszen felmondtak.

  Tudom, de nem érdekel. Még egyszer mondom,
  mindenkit kibaszok.

  Hogyha mindenkit kirúg, akkor ki fogja vinni a
  lapot?

  Higgye el, többször voltam már ilyen helyzetben,
  és mindig megoldottam.

  Tehát joggal mondható: Kirúgok minden orbánistát, aztán
  kinevezem a helyükre az én embereimet, akiket nem lehet megfélemlíteni meg
  lefizetni.

  Még egyszer mondom, mindenhol az én embereim
  fognak ülni.”

  Simicska a tulajdonlás jogán ezt megteheti.

  Aki maradt az bizonyára nem orbánista, hanem
  kormányellenes.
  De, ha nem rontja meg valaki a szavak becsületét, akkor nem mondhatja, hogy aki maradt az független lenne!

 • csaba
 • gmihaly

  Gyengus, kedves dotoho Csehszlovák Kém. És ettől még nem lesz csehszlovák kutyából magyar szalonna.

 • gmihaly

  Csupa kompetens információ elfogult firkászkollégáktól.