Nem lehet Oroszországban elhelyezni a paksi atomhulladékot

radioaktiv_hordo_RUS_HUN

Több mint fél évszázada használja az emberiség a nukleáris energiát, és ennyi idő alatt nem sikerült működőképes megoldást találni a több százezer évig sugárzó radioaktív hulladékok kezelésére. Bár a magyar kormány kommunikációjában rendszeresen előbukkan az az érv, hogy Paks II sugárzó hulladékát Oroszországban fogjuk majd elhelyezni, az európai szervezetek által közösen szervezett tegnapi konferencián többek között megtudhattuk azt is, hogy miért hamis ez az állítás.

Nos, a válasz egyszerű: Vlagyimir Szlivjak, az oroszországi Ecodefense nukleáris szakértője előadásában elmondta, hogy az orosz törvények  egyértelműen tiltják a radioaktív hulladékok importját más országokból. A jogszabályok kizárólag azt engedik meg, hogy a kiégett fűtőelemeket reprocesszálás, azaz újrahasznosítás céljából Oroszországba szállítsák, és ideiglenesen ott tárolják.

Ugyanakkor egyrészt e folyamat során is keletkeznek radioaktív hulladékok, melyeket vissza kell szállítani a kiindulási országba. Másrészt Oroszországban egyetlen elöregedett reprocesszáló üzem működik, Majakban, amely műszakilag nem alkalmas a Paks II típusú reaktorok (VVER-1200) kiégett fűtőelemeinek feldolgozására. A szakértő szerint továbbá 20 év múlva, mire Paks II-ből bármilyen fűtőelem Oroszországba kerülhetne, a majaki üzem már nem is fog működni, hiszen élettartama végére ér. Jelenleg pedig nem ismertek konkrét tervek új reprocesszáló üzemek építésére Oroszországban – nem utolsósorban azért, mert ez egy pénzügyileg meglehetősen veszteséges vállalkozás.

Vagyis a Magyarországon keletkezett veszélyes radioaktív hulladék biztonságos elhelyezésének kérdése és felelőssége a mi vállunkat nyomja. A magyar kormánynak pedig sajnálatos módon nincsen erre semmilyen válasza.

 

 • Peter Götz

  Felcsútra szerintem jó lesz!

  • KL

   A kisvasutat még elhajthatná jó darabig, de Bicskéig mindenképp. :-)

   • Jenő Mészáros

    Elhajítaná……Moszkváig is.

 • jozsiba01

  Szegény, szegény független civil. Komolyan már nagyon sajnálom őket. Ennyi energia az uszításra, gyűlölködésre. A Jó Isten is csak erre teremtett titeket, de még ezt sem tudjátok jól csinálni. Ájvé!!!!!!
  Szörnyű, egyszerűen szörnyű.

  • okosabbnálam

   Üljél már rá egy kiégett fűtőelemre, ostoba! Zseblámpa nélkül járkálhatsz a sötétben. Már arra a néhány napra, amíg életben leszel.

   • jozsiba01

    Kedves Tanenbaum, te agysejtekben szegény és retardált. Szerinted mi a fene épül. Ettől volt hangos akkor is a független és civil média. No meg a szervezetek is . Csak az a baj , hogy mind jordán pozitív lényecske az.

 • Béla Kovács

  Az atomhulladék temető várható költsége 1 600 milliárd lesz kb ,már ha lesz . .

  • Aurora Nemes

   Na és? Nem pénz az. Farkas Flóri is eltapsolt ennyit, de még egy ejnye-bejnyét se kapott érte.

   • Béla Kovács

    No,no ez kb az ezerszerese , bár flóri sem kispályás !

   • Aurora Nemes

    Kószi! Ezt benéztem rendesen. 1.6 milliárdnak láttam.

    • Hofipisti

     Olyan vagy a számokkal, mint pártunk és kormányunk vezetői pl. a vizes VB, az olimpia, avagy Paks 2. esetében. (Bocs!)

 • István Tamasi

  Amikor Paks I. épült akkor az erőművi kiégett fűtőelemeket feldolgozták és újrahasznosították főleg katonai célra. Ezért Paks I szerződésében benne van, hogy a kiégett fűtőelemeket az erőmű építője visszaveszi – szerencsénkre, mert mi már akkor sem tudtuk,volna hol tárolni. /A rendszerváltás körüli időben volt némi fennakadás a visszaszállításban és ennek az áthidalására extra méretű tárolómedence épült Pakson, de mára már az orosz-ukrán konfliktus sem jelent megoldhatatlan akadályt a visszaszállításban./
  Paks II. egészen más történet. Egyrészt annak kiégett fűtőelemei nem kellenek az oroszoknak, másrészt EU szabályok azt írják elő, hogy abban az országban kell őket tárolni /többszázezer évig/ ahol keletkeznek. Tehát ezek hosszú távú tárolásáról Magyarországnak kell gondoskodni. Viszont egy ilyen tároló létesítésének költségei még az egyébként is eltúlzott gazdaságossági számításokba sem fért bele. Így a tároló költsége végképp és extrém mértékben teszik gazdaságtalanná Paks II-t, persze a gazdaságossági számításban más bődületes problémák is vannak pl. az áram nemzetközi piaci ára ma kb 10 Ft, de a gazdaságossági számításban 36 Ft-al számoltak.

  • Aurora Nemes

   Még jó, hogy annak kell tárolni, ahol “keletkeztették” Azt se engedi senki, hogy csatorna hiányában a szomszéd szennyvize az ő pöcegödrébe follyon, pedig az csak büdös, nem évtizedekig veszélyes sugárzást kibocsájtó hulladék.

   • István Tamasi

    Ez az egyik fele. A másik az, hogy már nem kell az oroszoknak sem a kiégett fűtőelem, van nekik bőségesen.

   • Szabó János

    Elhiszem. De elég érdekes hogy az EU-s tiltás és az orosz húzódozás mellett a befogadási szerződés még mindig él, nem szüntették meg. Paks II. pedig nagy üzlet, az oroszoknak is. Ha bukik a mutatvány akkor vesztenek ők is, elég nagyot. Várjunk még egy kicsit hátha elcsitul a mostani hőzöngés.

 • papp mihály

  nem volt még elég ezekből a takony undoritó ruszkikból?

  • Szabó János

   Az a helyzet hogy jelenleg két nagy atomhatalom van az élen a világban. Az egyik az illetők. Amikor legutóbb Pakson egy jelentéktelen baleset igen jelentőssé vált, még pedig az elhárítására felkért nyugati szakcég balf.szkodása miatt, akkor bizony ezek az undorítók tettek rendet és hárítottak, mégpedig gyorsan és szakszerűen. Tehát még értenek is hozzá nemcsak állítják azt magukról mint mások. Ha nem így lenne akkor Paks I. már rég összedőlt volna. Ez itt persze egyáltalán nem a reklám helye csak laza felsorolása a történteknek. Az illető hulladék tárolásáról pedig csak megegyeznek majd. Oroszország nemcsak népességében nagyobb nálunk, illetve az üzlet az oroszoknak is az, talán nem hagyják befuccsolni a dolgot.

 • TZ

  A folyamatosan destabilizálódó, az Orbán-rezsim által csaholva hajszolt, újabb, globális méretű konfliktusokkal fenyegető világban különösen szerencsétlenül fest Paks az ország szívében! Elég lesz egyszer elparittyázni – nagyobbat fog ártani az egész országnak, mint egy hidrogéntöltetes bombázás – gondoljanak csak bele! https://www.youtube.com/watch?v=wNXgG13dfio

  Aztán majd rázhatjuk a magunk emelte kerítéseket – de már senki sem fog kiengedni minket a saját állatkertünkből…

 • János Virág

  Vigyék Felcsútra az orbán putriba!

 • Róbert Varga

  Ti meg vagytok őrülve ? Minden falunak úgy kéne kinézni mint Felcsútnak!
  Van minden! Kis vasút ,kis stadion kis háza a kis embernek stadion mellett
  Mészáros Lőrinc Stb
  A fene essen valahány polgármesterbe ,hogy nem tudják Csak be kell nyújtani egy pályázatot és jön a lóvé!

  • Zoltan Hazafi

   És minden számlán legyen Mészáros & Mészáros felirat…Magyarország pedig legyen Mészárosország.

 • Benzin

  Sokan vélekednek még mindig úgy ahogy Te, de szerencsére egyre többen felébrednek vagy kijózanodnak. Főleg azok akik saját bőrükön tapasztalják az elnyomást. Neked még idő kell, de talán egyszer majd Te is belátod, hogy kiket támogatsz most. ( Tudom menjek Soroshoz, a migránsokhoz, Gyurcsányhoz vagy mit tudom én hova, mert mást úgy sem tudsz mondani…) Addig is hajrá Felcsút, hajrá Viktor!

 • Forrest Gump

  Még az a szerencse, hogy nálatok stabil a kifizetőhely, te mocskos szarosszájú kretén…

 • wereko

  Az utóbbi.

 • hammurabbi

  Nyugi,csak a szokásos egy híján 20-as “ÍKÚ”-ú beszólogató orbánseggszolgálatos,mint a hülyerészeg a kocsmában,a pultra köp ahonnan iszik,aztán elhúzza csíkot mielőtt a pofájába dugják a felmosórongyot hehee..

 • wereko

  Ki van itt elnyomva vajon ?