Az Energiaklub pert indított a Miniszterelnökség ellen Paks II tenderének elmaradása ügyében

cover_paksi paktum_1280x474

A tegnapi napon lezajlott tárgyalás alapján egyelőre úgy tűnik, hogy nem léteznek olyan hivatalos dokumentumok, amelyek alapján a kormány a Roszatom, és az orosz technológia mellett döntött.

Az Európai Bizottság korábbi kötelezettségszegési eljárásában a magyar kormány arra hivatkozott, hogy csak és kizárólag a Roszatom alkalmas Paks II megépítésére. Ennek állítólagos indokait az Energiaklub korábban háromszor is próbálkozott megtudni közérdekű adatigénylés keretében. Mindháromszor sikertelenül, a Miniszterelnökség ugyanis cinikusan kikerülte a tényleges válaszadást.

A per első tárgyalása tegnap zajlott le. A Fővárosi Törvényszék egyelőre elhalasztotta a döntést.

A kormányzat az atomerőmű-beruházás előkészítése során vissza-visszatérően úgy nyilatkozott, hogy a legjobb ajánlatot fogják kiválasztani az új paksi blokkok megépítésére egy nemzetközi tender alapján. Mindezt egészen 2014. januárjáig, amikor Moszkvában a magyar kormányzat nagy hirtelenséggel paktumot kötött Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Paks II megépítésére. Az ország legnagyobb beruházási projektjét látszólag az alternatívák felmérése nélkül kapta meg a Roszatom. Az Európai Bizottság ezért kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a magyar kormány ellen. Az uniós közbeszerzési szabályok ugyanis sem a közpénzek elszórását, sem a mutyit nem támogatják.

A kormány ekkor dobta be a bűvös szót: technikai kizárólagosság. Hogy mik lennének azok a műszaki sajátosságok, amelyek alapján egyedül a Roszatom ajánlata jöhetett szóba, azonban se akkor, se ezután nem osztotta meg a nyilvánossággal. A Bizottság mindenesetre megszüntette a kötelezettségszegési eljárást. Az Energiaklub háromszor is közérdekű adatigénylést nyújtott be ezen „technikai kizárólagosságok” megismerésére. A Miniszterelnökség válaszaiban hol nemes egyszerűséggel nem a feltett kérdésekre válaszolt , hol a választ megkerülve kioktatta a kérdéseket benyújtó Energiaklubot, hol felháborodott a megválaszolatlan kérdések újbóli felvetésén.

A Miniszterelnökség a mai tárgyalás előtt egy órával ellenkérelmet nyújtott be. Ebben többek között ismertetik a tegnapi napon Aszódi Attila paksi bővítésért felelős államtitkár az MVM Paks II. projekttársaság honlapjára és saját blogjára felkerült irományát, amelyben a Roszatom technológiája mellett érvel. Ez a tegnapi blogbejegyzés lenne az állítólagos megalapozása a bő három évvel ezelőtti paksi paktumnak.

A tárgyaláson lényegében még a Miniszterelnökség is elismerte, hogy nem volt megalapozva az oroszokkal való szerződés. Egy tegnap kirakott blogposzt nem helyettesíti azt a döntésmegalapozó dokumentumot, amelyet 2014-ben kellett volna a kormánynak bemutatnia a magyar lakosság számára. Úgy gondoljuk, hogy a Kormány és a Miniszterelnökség eddig semmilyen meggyőző érvet, dokumentumot nem tudott felmutatni amellett, hogy valóban az orosz technológia-e a megfelelő és biztonságos választás Magyarország számára.

HÁTTÉR

Az Energiaklub az alábbi kérdéseket tette fel a Miniszterelnökségnek:

 1. Melyek azok a konkrét műszaki jellemzők, biztonsági követelmények, amelyek alapján a potenciális szóba jöhető reaktorok közül egyedül a Roszatom konszern által ajánlott VVER1200/AES2006 típusú reaktorok felelnek meg a paksi új blokkokkal kapcsolatos követelményeknek?
 2. Mennyiben tekinthetők az előbbi kérdésben meghatározott műszaki jellemzők a fukusimai baleset tapasztalataiból levont tanulságoknak?
 3. Készült-e arra vonatkozóan korábban elemzés, vagy bármilyen dokumentáció, amely összegzi, hogy a szóba jöhető reaktortípusok számát milyen technikai és biztonsági követelmények alapján szűkítették le az orosz típusra? Amennyiben igen, mikor készült el? Rendelkezésre állt ez a dokumentáció 2014. január 14-e, a magyar-orosz szerződés megkötése előtt? Kérjük, küldje meg részünkre az erre vonatkozó dokumentációt!
 4. Amennyiben nem készült ilyen dokumentáció, kérem ismertesse, hogy milyen folyamatok mentén döntöttek úgy, hogy kizárólag a Roszatom által ajánlott reaktortípusok felelnek meg a magyar követelményeknek.
 • Imre Gyulay

  “Buknak meg úgy rezsimek, hogy övék (szinte) az összes tévé és portálokat
  gründolnak vagy plakátháborúba kezdenek – ám a polgárok, s közülük a
  fiatalabbak sem vesznek be minden esti mesét.” Valóban, ezért bukott meg 2010-ben totális médiaterrorja ellenére az Apró-4mancs maffia, és ezért nem fog sikerülni a majdnem totális médiatámpgatás ellenére sem a tavaly meghirdetett, “nem várjuk meg 2018-at, puccsot szervezünk másfél éven belül” összeesküvés sem

 • Vidéki

  Az Energiaklub tagjai valójában annyit értenek az energetikához, mint hajdú a harangöntéshez.

  Ők valójában radikálisok, akik a híres radikális Saul Alinsky tanácsait követik, aki szerint a kívánt társadalmi célok érdekében bármilyen eszközt fel lehet használni.

  Saul Alisky egyik tanácsa volt követői számára:

  “Kényszerítsd az ellenséget, hogy a saját szabályai szerint járjon el. Ha az a szabálya, hogy minden levélre válaszolnia kell, küldj 30 000 levelet. Ezzel kinyírhatod, mert senki sem képes megfelelni az összes maga állította szabályának.”

  • Fülöp Zoltán

   Hihetetlen durva eljárás.
   Mindenkit rákényszeríteni, hogy saját szabályait betartsa.
   Pokol tüzére az ilyen megveszekedett radikálisokkal!
   😀 😀 😀

 • Vidéki

  “Barátsággal, Szanyi Tibor sk. (írta az MSZP legbelső köréből)
  (Részvételi Demokrácia Hálózat
  Blogja 2010.02.08.)

  “Ma Magyarországon a civil
  kezdeményezések alapvetően három csoportra oszlanak.

  1. A legnépesebb csoport a PIÓCÁKÉ,
  amelyek azért alakulnak, mert az a
  hangadó, aki a szerveződés elején kikiáltja magát elnöknek, az ismer valakit a
  kormányban, az önkormányzatokban, akit jól le lehet szívni. Becslésem szerint
  ez a civil szervezetek durván 60 %-át teszi ki.

  2. A második csoport, durván 30 %-os
  részaránnyal
  a ZSAROLÓKÉ.
  Ezek többnyire zöld köpönyegben
  sétálnak fel-s-alá, s ahol valamilyen jelentősebb építkezést észlelnek,
  keresztbeállnak valamilyen gyom, vagy madár nevében, és addig akadékoskodnak,
  amíg a beruházó nem fizet nekik valamilyen tetemesebb summát, és akkor
  elhallgatnak, általában nagyhirtelen…”

  Szanyi Tibor csoportosítása alapján Vargha Márton Levegő Munkacsoportja
  A ZÖLD KÖPÖNYEGES ZSAROLÓK nagy családjába osztható be.

  • János Parajdi

   Mikor önfeledten perelgették a Megyeri hidat (amitől sokat csúszott az építés és ez kurva sokba került), egyszer csak kifizettettek velük 1,5 millió perköltséget. Rögtön elment a kedvük a pereléstől.

   • Tibor Érdi

    Mondjuk a kormányváltás óta a szigeti lehajtóról is kuss van!