Strasbourg-ig megyünk a Paks II-nek kiadott környezetvédelmi engedély miatt

atomcsapda_allatok_Es_hordo2_hdr

Tegnap kaptuk az értesítést, hogy a bíróság formai okok miatt elutasította keresetünket, melyet a Paks II megépítéséhez szükséges környezetvédelmi engedély kiadása ellen indítottunk. Természetesen nem állunk meg, megyünk tovább, jogi úton tartjuk az ügyet, és Strasbourg-ban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatjuk tovább a küzdelmet. A környezetvédelmi engedélyt kiadó hatóság ugyanis olyan súlyos problémákat hagyott figyelmen kívül, amelyek álláspontunk szerint a környezet- és a magyar lakosság biztonságát is veszélyeztetik.

Egy atomerőmű megépítéséhez rengeteg hatósági engedélyre van szükség. Az egyik ilyen a környezetvédelmi engedély, amelyet PaksII április 19-én kapott meg az illetékes hatóságtól. Az engedélyezési eljárás és maga az engedély alapvető fontosságú kérdésekre nem adott választ:

 • Hova teszik az atomerőműben keletkező, súlyosan környezetszennyező radioaktív hulladékot?
 • Hogyan kezelik a hatóságok az emberi hibákból és a szándékos károkozásból adódó baleseteket?
 • Hogyan hat a Duna minőségére és élővilágára, ha a megengedett korlátokon felül felmelegszik a víz?

A súlyos hiányosságok miatt a bírósághoz fordultunk. A bíróság tegnap kézbesített elutasító döntése jogi szempontból rendkívül aggályos, hiszen egy ilyen, egész Magyarország közösségét érintő ügyben nem hozni döntést a törvényes rend teljes arcul csapása. A Paks II-vel kapcsolatos tisztázatlan környezeti, biztonsági problémák az egész országot, sőt az egész kelet-európai régiót érintik, tehát a bíróságnak kutya kötelessége lett volna tárgyalni az ügyet. A bíróság felelőssége, hogy egy ilyen alapvető nagy horderejű kérdést ne seperjünk szőnyeg alá.

A bíróság indoklása egyszerű: nem érkezett be határidőre a hatósághoz a kereset. Az igazság még egyszerűbb: de igen, a keresetünk a törvényes határidőre megérkezett a közigazgatási hatósághoz. Mégis, végül addig kavartak mondvacsinált, rosszhiszemű és jogellenes formai megkötésekkel, hogy kihozták határidőn kívül érkezettnek a keresetet. A bíróságnak keresetünknek helyt kellett volna adnia.

Persze ki tudja, lehet hogy a döntést hozó bírók elfogultak? Esetleg kényelmesek és kerülik a nehéz ügyeket? Félnek az atomenergia-ipar hatalmasaitól? A válaszokat nem tudjuk. De azt gondoljuk, hogy azok a bírók, akik egy ekkora horderejű ügyben formai okokra hivatkozva lerúgják magukról az ügyet, több szempontból is megszegik kötelezettségüket, felelőtlen és tisztességtelen módon járnak el.

Mi nem hagyjuk annyiban, és Strasbourg-ban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán folytatjuk tovább a jogi küzdelmet, és emellett keressük a további hazai jogi lehetőségeket is.

Köszönjük Támogatóinknak a perhez nyújtott eddigi pénzügyi támogatást. Az így összegyűjtött összeget ezután a strasbourg-i és egyéb jogorvoslati eljárásokra szeretnénk felhasználni. Kérjük, hogy ha támogattad a perrel kapcsolatos költségeinket, de nem szeretnéd finanszírozni a kezdeti per lezárulta utáni további jogi eljárásokat, akkor jelezd felénk és visszautaljuk korábbi felajánlásod!

 • Ferenc Aranyos

  Ezek hulyek, ma ,az internet vilagaban, minden hazugsag azonnal leleplezodik!!!

  • Gergo Szakal

   az igaz, csak akiknek az internet az mno.hu, magyarhirlap.hu, meg esetleg Orbán facebook-oldala, azokat nem fogják érdekelni a lelepleződések, és ők több mint kétmillióan vannak

  • G.I. Fehér

   Hülyék? Vagy minden véleményt inkább magasról és nagy ívben? Itt az értelem helyett az érzelmek uralkodnak az embereken. Ráadásul a negatívok.Így nagyon nehéz évek előtt állunk.

   • Ferenc Aranyos

    Hello!

    Egyetertunk!
    Franciaorszagban vagyok,de itt is nagyon rossz velemennyel vannak Orbanrol,es nem hiszem,hogy erzelmi alapon! Minket -magyarokat-pedig sajnalnak.!
    Nem irigylem az otthoni fiatalokat,persze a szegenyebb idosebb embereket sem! Az internet sok mindent elarul!

    Szia!

    —- Disqus írta:

 • doktor.dikhed

  Annyira felháborítóan pofátlan ez a hozzáállás és Lázár viselkedése, hogy nehéz káromkodás nélkül írni.

  Lázárban minden összpontosul, ami rossz. Arrogancia, pofátlanság, hozzá nem értés. Nagy pénzekről esik el miatta és sleppje miatt az ország, de ő büszkén beszél tovább.

  Addig kell lemondatni, míg nem késő. Kezd a fejünkre nőni.

  • nd

   kisstílű pitiánerek…
   Janó, ez lenne az igazi nagyvonalúság és elegancia, nem a fácánvadászat :)

 • vendég

  Én értékelem ennek a zembernek a teljesítményét.
  Egy soha semmiféle termelő munkát nem végző ember, gerinc nélkül. Egy táskahordó, küldd_ki_hídd, és milyen magas posztra került. Most ő az első számú orbánc pótlék!
  Aki ezt e teljesítményt nem tudja elismerni… az vak!
  Szeretnék én ilyen lenni, csak egy kis problémám van, az én gerincem nem zseléből lett megalkotva…

 • sorrund

  Én azt nem értem hogy minek egy ilyen videó linket közzé tenni??? Idejön a tizenéves kattint kettőt, beleegyezik hogy elmúlt 18, és megnézi. Az újságírónak ilyenkor nincs felelősség érzete???? Ha valaki meg akarja nézni majd kutakodik a neten legalább egy kis keresőmunkát kell befektetnie.

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  “igazi gyilkosai az amerikaiak, amiért – a keresztényeket, jazideket,
  sííta muszlimokat (szinte bárkit) – tömegesen legyilkoló ISIS-t
  támadják.”
  ezt is ő mondja? értem én hogy ez az isis nagyon gonosz, de biztos ez, és nemcsak amerikai propaganda? értem én hogy a jenkik fizetik az átlátszót is egy kis kerülővel, de azért utána kéne ennek is járni függetlenül és objektíven, nem?
  brutális, de miért bombázott az egyesült államok? igen, a WTC előtt is bombázta azt, aki NEKI nem tetszett: túl magas áron adta volna az olajat, betiltotta a melegfelvonulást, meg ilyesmi. vannak ilyen elvetemült országok.

 • Venyigeszú Plankton

  Az ISIS az a szög, amelyik kibújt muszlim zsákból…

 • Endrődi László

  Ne Lázárt szidd hanem azt aki odaültette és akire a nép háromszor is rászavazott. Ha nem ezt tenné főnőke kirúgná, tehát nem a küldöncöt kell átkozni. Fejétől bűzlik a hal ha nem tudnátok.

 • Cole Cash

  A harmadáig jutottam, nekem elég volt ennyi.

  • Bari László Bence

   Tényleg kicsit hosszú lett az írás, pedig szeretek olvasni. Viszont ameddig rendesen olvastam, addig meggyőző a cikk.

 • Elégedetlenek Pártja

  Egy volt képviselőtől, aki a mai napig politikával foglalkozik, elvárhatnánk hogy pontos számokat “idézzen” !:) Sajnos nem sikerült, mint ahogy képviselőként sem tudott eredményt felmutatni!

 • lényeglátó

  Egy csavargó pártnak 1 fillét se! éljen meg a tagdíjból! 100 ft/hó/fő max! Kiderülne rögtön hány féleszű van,, aki támogatja! Arra ne költhessenek 1 vasat se! Saját és választóik hülyítésére!,

 • Ozorák István

  Az első két kérdés elég hígfolyós. Mindkét témában jól kialakult szakági sztenderdek szerint folyik a munka minden jelenlegi és jövőbeli atomerőműben. Szóval jó válaszok lennének, de azokat könnyű nem elfogadni.
  A harmadik kérdés már komolyabb. A klímaváltozás velejárója, hogy a Duna vízhozama időnként erősen lecsökken. Ilyenkor vagy az erőművet kellene fékezni, vagy más hűtést (léghűtők) kellene üzembe helyezni. Ezekre viszont nincs terv. Vagy lesz, de drágítja a beruházást.

 • László Mátyás

  Ha már elmentek Stasbourgba nem lehetne,hogy ott is maradjatok a többi agyatlan júniós libsivel!

  • János Kokos

   Vissza kéne állítani a kazánokat az erőművekbe és veletek, meg az orbáni rejtett erőtartalékokkal tüzelni. Ilyen hibbant senkiházi, buta faszkalapok nem hiányoznának, és hasznunk is lenne mert energiát termelnétek.

   • László Kerekes

    A családoddalk kellene kezdeni.

    • János Kokos

     Na mi van te mocskos, trehungya cigány, ide is ide evett a fene okoskodni. Látom nem tetszik amit írtam mert magadra ismertél, hogy a mocskos cigány csak tűzre valónak jó semmi másra. Hitvány genetikai hulladék, mit számít nektek a környezetetek, amikor beltenyészet vagytok és arra is szartok.

  • triselO1G

   Az ügy megy el Strassbourgba, meg néha a világ csodájára és megvidámodására a cöf-cöka-röfröf, te meg maradsz a vakond hátsó zsebében mélyen a föld alatt a sötétben.

 • Szabó János

  Ha jól emlékezem, javítsanak ha rosszul, hogy a tervezett munka nem bővítés hanem hiánypótlás vagyis a kieső blokkok pótlása. Ezt követheti (jelzések szerint követnie kell) a bővítésnek is mert nem lesz elegendő a szinten termelt energia, vagyis az amelyet a pótlással nyernek. Akkor tényleg lehet majd filózni a szakembereknek azon,l hogy többlettermelő blokkokat hogyan fogják hűteni a Dunával de addig minek? Feltéve azt hogy tényleg pótlás valósul meg és az új blokkok korszerűbbek lesznek a kiesőknél. (Hogy nálunk mennyi és milyen sokrétű szakmai ismerettel rendelkező “civil szervezet” van azon elámulok sokszor. Munkaerőhiány az meg van és változatlanul.)

  • László Pusztai

   “Hogy nálunk mennyi és milyen sokrétű szakmai ismerettel rendelkező “civil szervezet””… pont annyi mint hozzászóló (pl Te melyik kategória vagy?). De segítek. A civil szervezetek pont hogy hozzáértőkkel dolgoznak, és kompetensek az adott témában. Csak nézz körül a természetvédők, Duna védők, hajléktalanokkal foglalkozók között vagy Budapest közlekedése, városszervezésével foglalkozók. Számtalan szervezet teszi a dolgát a kormány helyett, nem foglalkozva az üldözöttséggel, uszításokkal. Egyébként meg minimum rosszul tudod, lesz párhuzamos működés vagy 6-8 évig. Az meg egészen vicces, hogy ráérünk foglalkozni a Duna melegedésével (most is van, hogy túl meleg). Ez olyan Pató Pálos. A Heller-Forgók (magyar szabadalom) pedig csak szükség megoldás elegendő vízzel nem rendelkező helyekre. A gőzt 30 fokra kell visszahűteni! 40 fokos levegővel bajos. Ahogy emelkedik a hűtőközeg hömérséklete, úgy csökken a teljesítmény.

   • László Kerekes

    És te vagy egy szakember? Kibaszott hülye vagy .

   • triselO1G

    Ezek a szabójánosok olyanok, mint a gázszerelő(nek is gyenge, mint kiderült) 8 elemis mészároslőrinc a százötödik milliárdos vagyonával. Mindenhez értenek, a mangalicaszereléstől az újságíráson, bankon át az atomfizikáig.

 • Gyuri 66

  Kik ezek a szarkeverő névtelen barmok ? Le kellene valamennyit kapcsolni a villamos hálózatról, lássák el magukat “környezetbarát” energiával ! Égjen náluk a mécses és tekerjék a dinamót a lökött majmok !

  • triselO1G

   Az Energiaklub tagsága nyilvános. Te meg egy tudatlan, szarkeverő névtelen barom vagy, és hihetetlenül ostoba. A finnek most állíttatják le a pontosan ugyanilyen orosz atomerőmű építését, mert az oroszok szarnak betartani a biztonsági előírásokat, te agyhalott idióta. Képzeld el ugyanazt, mint a “felújított” metrószerelvények meghibásodásainak sorozata, csak atomerőmű-léptékben, te hazaáruló senki!

   • Gyuri 66

    Hogy ki a barom és ki az ostoba, azt én a helyedben nem firtatnám , mert számodra és környezetedre nézve lesújtó lenne! Mint írod, “az oroszok szarnak betartani a biztonsági előírásokat” Ez általában igaz ! Egyértelmű példa erre Csernobil ! Csak te agyhalott idióta Energiaklubos vadbarom , arról feledkeztél meg -szándékosan, -hogy Magyarországon és a világ számtalan pontján üzemelő orosz atomerőműveket nem Iván vagy Szerjózsa üzemelteti, hanem náluk és -főképpen nálad – sokkal értelmesebb és képzettebb igazi szakemberek! Te tudatlan, szarkeverő névtelen barom ! A hozzád hasonló hős kommunista terrorista partizánok ellen, akik fadarabot dugnak a metrószerelvény ajtajába, hogy sunyi, aljas módon “igazukat ” bizonyítsák a világon sehol sincs védelem, csak a 9 mm-es lőszer !

 • Tamer Link

  Balf@szok voltatok és most ezért mentek Strasbourgig! Talán jó címre kellett volna elküldeni a fellebbezést? Mit vártatok? veletek kivételt tesznek? Mivel indokoljátok, hogy másodfokra nem nyújtottátok be normálisan a fellebbezést?

  • László Kerekes

   Már a cím sem stimmel. Ilyennel nem foglalkozik Strasbourg! Közröhely, hogy mindjárt Strasbourggal fenyegetődzik minden ostoba , akár egyén, akár szervezet. Aztán arról persze már nem írnak, hogy ezen beadványok 99 %-át azonnal visszadobják. Ugyanakkor általában ez csak fenyegetés, de soha nem kerül sor rá, mert nincs hozzáértő jogász, aki nem tudná, hogy ez egy nagy nulla.

   • Szabó János

    Ne piszkáld a “szakembereket” mert még megsértődnek. Egy régebbi esetre
    emlékezem. A “szakember horda” habzó szájjal, vérben forgó szemekkel rontott rá annak idején a tervezett többfeladatos dunai vízlépcsőre Nagymarosnál. A beruházást
    sikerült megcsáklyázniuk az akkori hatalom taplósága miatt. A szomszéd
    meg megvalósította az annál sokkal veszélyesebbet (8-10 m állandó
    vízszint a határ menti magyar községek feje fölött gátak közé szorítva!)
    és azóta is röhög a markába. Övé a az érintett hajózhatóvá tett
    folyószakasz és a létesítmény működtetéséből befolyó bevétel. A mienk
    meg a “szakembereink” által előidézett 150 milliárdos veszteség.

 • tanár

  Inkább fogadtak volna ügyvédet !

 • László Darvas

  GONDOLJA akárki, hogy a “független magyar bíróság” a G. vesszőparipája, az elképzelései ELLEN mer dönteni… kérem, EZ orbanisztán, a “jogállamiság” FELLEGVÁRA… -és aki nem hiszi, annak UTÁNA JÁRNAK… biztos ami biztos, CSERNOBILT TESTVÉRVÁROSSÁ NYILVÁNÍTOTTÁK…-> HÁTHA…